Detoxen: Doen of niet doen?

Iedereen hoort het wel is in zijn omgeving. Vooral na of voor vakanties willen mensen gaan detoxen of een sapkuur doen om snel een paar kilo kwijt te raken om om te ”ontgiften”. Laten we het fenomeen detoxen is goed onder de loep te nemen. Een detox kuur wordt gedaan om het lichaam te ‘’ontgiften’’ of om snel een paar kilo kwijt te raken. Maar doet een detox kuur wel wat het belooft? We gaan kijken naar wat de wetenschap hierover te zeggen heeft!

Geschatte leestijd: 8 minuten

Wat is een detox kuur precies?

Op het internet kunnen we veel lezen van verschillende natuurgeneeskundigen, bloggers en gezondheid goeroes die claimen dat we dagelijks worden blootgesteld aan verschillende giftige substanties. Denk hierbij aan E-nummers, bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, en zelfs medicijnen.

Om ons lichaam hiervan te reinigen en van deze giftige stoffen te ontdoen wordt het aangeraden om regelmatig een detox kuur te volgen. Dit is nog steeds een enorme hype en duizenden mensen detoxen regelmatig. Deze detox kuren komen in allerlei vormen en maten en bestaan vaak uit het meerdere dagen innemen van alleen maar supplementen, sapjes of zogenaamde superfoods.

Deze kuren duren van enkele dagen tot zelfs meerdere weken. Wat zij allemaal gemeen hebben is dat het ons lichaam zou reinigen van verschillende gif en afvalstoffen. De detox kuur die we het meest zien bestaat uit innemen van groente en fruit sappen in combinatie met door de aanbieder verstrekte supplementen. Deze moet je er dus bij kopen en zijn relatief duur in de aanschaf. De aanbieder is er dus bij gebaat dat je regelmatig hun detox of sap kuur volgt zodat je telkens nieuwe ondersteunende supplementen moet kopen!

Je kunt je afvragen hoe goed advies is van iemand die wil dat je meteen zijn dure product afneemt daarna.

 

Zit er gif in mijn lichaam wat eruit moet?

Er zijn meerdere organen in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor het onschadelijk maken en verwerken van stoffen die ons lichaam ziet als toxisch (giftig). Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol.

Dit zijn de milt, lever, nieren, lymfevatenstelsel en de huid. De taak van de lever is om eventuele schadelijke stoffen onschadelijk te maken en uit onderzoek blijkt dat detox kuren hierin geen veranderingen brengen. De stoffen die ons lichaam dus ziet als toxisch, zoals alcohol, worden vanzelf door het lichaam en de lever afgebroken en onschadelijk gemaakt. Het heeft dus geen enkele zin om te gaan detoxen om giftige stoffen uit je lichaam te halen. Je lichaam kan dit prima zelf! 

Ook is er onderzoek gedaan of een detox kuur dan misschien wel deze organen helpt om giftige stoffen te verwijderen. Zelfs dit blijkt niet het geval.

Heb je daadwerkelijk een acute vergiftiging van bijvoorbeeld inname van bleek of ammoniak, dan gaat een detox kuur je niet helpen. Het ziekenhuis wel, en hier moet je dan ook zo snel mogelijk heen!

Overigens kun je zelfs af en toe alcohol drinken en toch afvallen. Hoe precies kun je hier lezen! 

 

Welke giftige stoffen krijg ik dan dagelijks binnen?

Er kunnen in voeding schadelijke stoffen zitten waarvan je lichaam het niet fijn vind als je dit binnen krijgt. Denk hierbij aan dioxines, zware metalen of schimmelgifstoffen.

Deze stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland vrijwel nooit in gevaar. Simpelweg omdat er strenge wettelijke normen en regels zijn die dit verbieden.

Het komt heel soms voor dat er in een voedingsmiddel meer van een schadelijke stof zit dan volgens die norm mag. Dat betekent nog niet dat jouw gezondheid daadwerkelijk in gevaar is. Meestal ligt de aangetroffen hoeveelheid namelijk ruim onder de hoeveelheid die schadelijk is. Bovendien is deze overschrijding van korte duur.

De dosis of hoeveelheid maakt dus of iets giftig is of niet. Zelfs water kan giftig zijn als je hier teveel van drinkt in een korte periode.

Wanneer iets toxisch is en in welke hoeveelheid, wordt genoemd LD50 en je kunt er hier meer over lezen.

 

Kan ik dus met een detox kuur mijn lichaam ontgiften?

Zoals we hierboven hebben kunnen lezen zitten er in je lichaam over het algemeen geen giftige stoffen in hoeveelheden die schadelijk zijn. Dus waarom zou je jouw lichaam überhaupt willen detoxen? Je lichaam ontgift zichzelf al door middel van de lever en andere organen en een detox kuur helpt hier niet bij.

In 2009 is er in een onderzoek geconstateerd dat niet 1 van op dat moment 15 onderzochte aanbieders van detox kuren ook maar enige vorm van bewijs kon aanleveren dat hun supplementen efficiënt waren of zelfs veilig. Nog erger is dat geen een van deze bedrijven de ‘’giffen’’ konden benoemen die hun supplementen zouden bestrijden.

 

detox,sapkuur of detoxen

 

Hoe doet mijn lever dit dan?

De lever heeft hiervoor 2 strategieën. De eerste is dat het stoffen kan binden aan gal. Als de stof hieraan gebonden is wordt het vervolgens via de ontlasting het lichaam uitgewerkt. De tweede manier heet biotransformatie en dan wordt een stof door verschillende stappen in de lever wateroplosbaar gemaakt en vervolgens plas je deze gewoon uit.

 

Kan ik met een detox kuur snel een paar kilo verliezen?

Het simpele antwoord is hierop ja. We weten namelijk dat als je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbruikt je gegarandeerd afvalt. Dit noemen we de energiebalans. Als je de hele dag alleen maar fruit en groente sapjes drinkt krijg je misschien maximaal 1000 calorieën binnen. Van veel detox kuren is bekend dat de dagelijkse calorie inname zelfs maar ligt rond de 400 calorieën. Dit is een erg groot calorietekort en je zal dus absoluut gewicht gaan verliezen.

Het is dus ook een crash dieet omdat de calorie inname zo laag ligt. Op termijn niet duurzaam want hoe lang ga je dat volhouden dan? Ook creer je niks van goede gewoontes tijdens een detox of sapkuur waar je later ook echt wat aan hebt.

Je verliest niet alleen een beetje vet tijdens een korte sapkuur, maar ook vocht, glycogeen en zelfs spier als je het wel langer doet. Ga je na je detox kuur weer normaal eten dan komt het vocht en glycogeen weer terug en zal je vrijwel meteen weer aankomen. Het is dus nooit een duurzame optie voor de langere termijn, ga maar na, zou jij graag een maand lang alleen maar sapjes willen drinken en 800 calorieen per dag?


Is een detox kuur goed voor de gezondheid of is het gevaarlijk?

Een detox kuur kan zeker gevaren met zich mee brengen. Omdat het een groot calorie tekort is en dat voor een langere periode bestaat de kans op duizeligheid en vermoeidheid door die lage calorie inname. Als je een langere detox doet kun je ook spiermassa verliezen.

Door de extreem lage calorie inname is een detox kuur altijd lastig te volgen en houden de meeste mensen het ook maar een aantal dagen vol. Het is dus zeker geen oplossing voor de lange termijn.

De basis voor een goed dieet om vet te verliezen en welke factoren je echt op orde moet hebben voordat je dit gaat doen kun je zien in onderstaande video.

 

Dus? Wel of niet detoxen?

We hebben geconstateerd dat een detox kuur jouw organen niet helpt om eventuele giftige stoffen te verwerken, en deze stoffen zijn meestal niet eens in je lichaam aanwezig. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat zich positief uitlaat over detox kuren. We kunnen daarom gerust stellen dat detoxen of ontgiften volledig nutteloos is en vooral een mooie marketing term die bedoeld is om geld uit je zak te kloppen. 

 

 

Maar wat moet ik dan wel doen om mijn doelstelling te behalen?

Je moet op zoek naar een oplossing voor de lange termijn. Een verandering in levensstijl en niet een detox van een paar dagen. Deze oplossing is moeilijk om te vinden en kost moeite en energie, gelukkig kunnen wij je hierbij helpen zodat je eindelijk je doelstelling behaalt! Meld je hier aan zodat je kunt gaan werken met jouw persoonlijke coach en een daadwerkelijk goed opgesteld plan!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *